Temel Komutlar (tree komutu)


tree

Amaç  Bir klasörün içeriğini hiyerarşik (grafik desen) olarak görüntüler
Kullanim sekli tree [seçenekler] [dizin]

tree komutu ls komutuna benzer bir işlem yapıp dizin içeriğini listelemektedir. Ancak ls komutundan farklı olarak ağaç görünümünde grafik olarak dizin içeriğini listelemektedir. Böylece kullanıcı hangi dosya ve klasör hangi klasörün içerisinde rahat bir şekilde gözlemleyebilmektedir. Oldukça verimli bir komut olup listelem sırasında dizin içeriğinin bir ekrana sığmaması durumunda |more ile kullanılması faydalı olacaktır. |more ekranda listeleme akışını durdurup kullanıcının her hangi bir tuşa basmasını bekler. Herhangi bir anda listelemeden vazgeçip çıkmak için q tuşu (quit-çıkış) kullanılabilir.

Dikkat :tree komutu bir çok sistemde varsayilan olarak kurulu değildir. Şayet Pardus kullanıyorsanız kabukta önce "su" komut vermeli ve şifre girdikten sonra yönetici haklarını elde etmeli ve "pisi it tree" komutuyla da tree komutunu sisteminize yüklemelisiniz. Benzer işlemi aşağıdaki ekran çıktısında da verildiği üzere Ubuntu ya da Mint kullanıcıları "sudo apt-get install tree" komutuyla yapabilirler. Konsol üzerinden paket kurma işlemi kullanılan linux' a göre değişiklik gösterir. Örneğin Fedora, Suse, Mandriva vb. kullanıcıların "rpm" komutunu kullanmaları gerekir. Ayrıntılar için kullanmakta olduğunuz linux dağıtıcısının yardımlarına başvurunuz....

tree komutunun Linux Mint mate-terminal üzerinde sudo apt-get install tree komutuyla yüklenmesi aşağıdaki ekran çıktısında verilmiştir.
tree_install
Kullanıcı kendi dizininin içeriğini tree |more ile sayfa sayfa görüntülüyor.
tree_more
Kullanıcı kendi dizininin içeriğini gizli dosya ve klasörleri de dahil ederek tree -a |more komutuyla sayfa sayfa görüntülüyor.
tree-a
Kullanıcı kendi dizininde yer alan sadece klasörleri ve onların içeriklerini tree -d |more ile sayfa sayfa listeliyor.
tree-d
son olarak kullanıcı kendi dizininde en fazla 3 klasör derinliğe inecek listelemeyi tree -L 3 |more ile sayfa sayfa yapıyor.
tree-L3
 

Bilinen Kullanim Örnekleri
tree İçinde bulunulan dizinin içeriğini (gizli dosya ve klasörler hariç) hiyararşik olarak ağaç görünümünde listeler
tree [dizin] Belirtilen dizinin içeriğini (gizli dosya ve klasörler hariç) hiyararşik olarak ağaç görünümünde listeler
tree-a Listeleme işlemine gizli dosya ve klasörleri dahil eder
tree -d Listelemede sadece klasörleri gösterir
tree -L [sayi] tree -L 3 : listelemede iç içe en fazla üç seviyeye kadar listeleme yapılacağını gösterir, özetle -L ile listeleme derinliği belirlenir.

Yardımcı olması dileğiyle