Aritmatik Operatörler


Aritmatik operatörlerin incelenmesi

Bütün progamlama dillerinde olduğu üzere VBA (Visual Basic for Application) script dilinde de aritmatik operatörler bulunmaktadır. Bu operatörler ve genel olarak ürettikleri değerler aşağıdaki tabloda ana hatları ile alınmıştır. Buna göre;

Aritmatik İşlem VBA Operatörü Açıklama
Toplama + TOPLAMA işlemi yapar.Kullanılan veri tipine göre sonuç döndürür. Tam sayılarda sonuç integer veri tipinde ondalıklı sayılarda sonuç double veri tipinde olur.
Çıkartma - ÇIKARTMA işlemi yapar.Kullanılan veri tipine göre sonuç döndürür. Tam sayılarda sonuç integer veri tipinde ondalıklı sayılarda sonuç double veri tipinde olur.
Çarpma * ÇARPMA işlemi yapar.Kullanılan veri tipine göre sonuç döndürür. Tam sayılarda sonuç integer veri tipinde ondalıklı sayılarda sonuç double veri tipinde olur.
Bölme / BÖLME işlemi yapar.Kullanılan veri tipine göre sonuç döndürür. Sonuç genelde double veri tipinde olsa da integer veri tipinde de olabilir.
Mod alma (kalanı bulma) MOD Bir sayının bir başka sayı ile bölümünden kalanı bulmak için kullanılır. Sonuç genelde byte veri tipinde olsa da integer veri tipinde de olabilir.
Üs alma ^ Herhangi bir sayının bir başka sayı ile belirlenen adedi kadar kendisi ile çarpımını ifade eder 2 ^3 =8 yani 2*2*2 gibi.
Bölenin tamsayı kısmını bulma \ BÖLÜMÜN TAM SAYI kısmını alır. 14/5 = 2,8 olduğu halde bu işlemde \ operatörü 2 sonucunu üretir.

Yukarıda verilen işlemleri basit bir uygulama ile daha iyi kavrayalım. Bunun için:

1) Öncelikle bir Excel dokümanı oluşturup kaydedin. Aşağıda verilen hücre biçimlendirmelerini yapın, sonrasında Araçlar>Makro>Güvenlik komutları ile ekrana gelen pencerede Makro güvenliği sekmesinde Düşük seçemeğini işaretleyerek Tamam düğmesi ile onaylayın.Kaydet düğmesine basıp dokümanı kapatıp yeniden açın.
Aritmatik_OperatorlerŞekil-1
2.Sonrasında Görünüm > Araç çubukları ile ekrana gelen listeden Visual Basic araç çubuğunu işaretleyin. Bu araç çubuğunda tasarım modu (Şekil-2 / 3 numara) düğmesine basın.
Şekil-2
3) Yine Visual Basic araç çubuğunda yer alanVisual Basic Düzenleyicisi düğmesine (Şekil-2 / 1 numara) basın ve sonrasında ekrana gelen Project Explorer dan Sayfa1 üzerinde çift tıklama yapın bu size Sayfa1 kod penceresini açacaktır. Burada General yazan açılır kutudan Worksheet seçtiğinizde olay kutusunda zaten kendiliğinden Selection Change / seçim değiştiğinde olayı gelecektir. Son olarak Şekil-3 de verilen kodları buraya yazın. Şekil-2/3 de verilen tasarım modu düğmesine basarak makroları çalışır duruma getirin. Sonrasında çalışma sayfası 1 de fare ile değişik hücerelere tıklama yaparak ya da klavyeden yön tuşlarına basarak elde edilen sonuçları gözlemleyin.
Şekil-3

Not : Hücrelere, çalışma sayfalarına, çalışma kitaplarına, grafiklere, çizim nesnelerine vb. erişim metodları daha sonra ayrıntıları ile ele alınacaktır. Ancak SayfaAdi.Cells(satir numarasi, sutun numarasi) şekilde hücrelere erişmek mümkündür. Sütunlar her nekadar harf ile ifade edilse de A sütunu 1. sutun, B sütunu 2. sutun, c sütunu 3. sütun ... IV sütunu 256. sütundur. Buna göre Sayfa2 de E7, Sayfa2.Cells(7,5) olarak ifade edilir.



Yardımcı olması dileğiyle